Brons is een legering van koper en tin.

In brons gegoten beelden en objecten hebben een lange levensduur en kunnen zowel buiten als binnen worden opgesteld.
U bent er dan van verzekerd dat de creatie zijn (gevoels)waarde behoudt.

Bronzen beeld

Bronzen beeld voor Golfclub De Heelsumse          Klik hier voor meer informatie

Het bronzen beeld dat op 19-09-2009 door de businessclub werd aangeboden aan GC de Heelsumse, onthuld door de 90-jarige veteraan Tom Hicks.

Het giet-proces

Voorafgaand aan het gieten wordt van het model een wasmodel gemaakt. Deze wordt doorgaans op een ideale dikte van 5mm gemaakt. (De dikte van het wasmodel bepaald ook de dikte van het brons, 5mm geeft het beste resultaat). De dikte wordt zorgvuldig opgebouwd.

Nadat het wasmodel is bijgewerkt met zachte was, kan het worden ingevormd volgens de verloren wasmethode. Dit houdt in dat je een vuurvaste mal maakt waar je de was uitstookt en het brons in giet.
In de uitstookoven worden de mallen drie dagen gebakken op 600 graden. De was smelt en loopt uit de mallen. Ook zijn de mallen na drie dagen helemaal droog.

Op de gietdag wordt het brons in een kroes gesmolten in de smeltoven. Het brons is ongeveer 1150 graden als het gegoten wordt. Als de mal is afgekoeld, wordt deze uitgepakt en schoongespoten.
Vervolgens wordt het beeld gepatineerd. Dit betekent dat het beeld gekleurd wordt. Voor iedere kleur bestaat een apart proces.